Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Lekár a psychiater Dr. Vachette sa vracia na Slovensko. Prednášať bude o enuréze a enkopréze.

Dátum: 26.03.2024
Autor: Redakcia
Lekár a psychiater Dr. Vachette sa vracia na Slovensko. Prednášať bude o enuréze a enkopréze.

prostredníctvom virtuálnej online tlmočenej prednášky 13. apríla 2024. Je potrebná bezplatná registrácia.

Webinár sa bude konať v sobotu 13. apríla 2024

od 10.00h do 12.00h

na online platforme ZOOM

Registrácia TU

Téma prednášky: enuréza, enkopréza u detí

Psychosomatika je odbor, ktorý sa zaoberá, zjednodušene povedané, prejavmi psychických problémov prostredníctvom fyzických symptómov. Existuje viacero prístupov k tejto problematike, ktoré sa líšia interpretáciou problémov aj prístupom k liečbe. Nás budú teraz najviac zaujímať špecifické prejavy v detskom veku - nedobrovoľné pomočovanie (enuréza) a nedobrovoľné neudržanie stolice (enkopréza). U dospelých sa tieto problémy vyskytujú ako dôsledok mentálnej retardácie alebo ako jeden z príznakov rôznych telesných ochorení. U detí ide po vylúčení iných príčin (je potrebné somatické vyšetrenie) o regresiu vo vývoji, neurotický prejav.

Enuréza je porucha charakterizovaná nedobrovoľným pomočovaním počas dňa alebo noci, ktoré je abnormálne vzhľadom na mentálny vek jedinca a ktoré nie je dôsledkom neurologickej poruchy, epileptických záchvatov alebo nejakého postihnutia močových ciest. Nemalo by sa diagnostikovať až do piatich rokov veku dieťaťa, keď je pomočovanie úplne normálne pre vek dieťaťa, ak je tento návyk už zvládnutý. Keďže dieťa sa za to zvyčajne hanbí, niekedy je dokonca potrestané, môže sa stať úzkostlivejším alebo začať viac "zlobiť". Euretické ťažkosti sa môžu vyskytnúť len nakrátko v školskom veku v dôsledku veľkého stresu alebo prechladnutia, vtedy stačí dieťa upokojiť, že sa to môže len stať, a rozhodne ho neuniformovať trestami alebo vlastnou úzkosťou. Ak problém pretrváva niekoľko týždňov, určite je vhodné vyhľadať lekársku pomoc (pediatra alebo priamo psychológa či detského psychiatra).

Menej známa je enkopréza - neúmyselné neudržanie stolice. Tento stav môže byť abnormálnym pokračovaním normálnej inkontinencie v ranom detstve alebo môže znamenať stratu kontinencie a zámerné vyprázdňovanie na nevhodných miestach napriek normálnej fyziologickej schopnosti kontrolovať vyprázdňovanie. Príčiny môžu byť rôzne, podstatné na zvládnutie takéhoto problému je povzbudiť dieťa k sebakontrole. Spolupráca s detským psychológom alebo psychiatrom je skutočne vhodná.

O prednášajúcom:

Dr. Patrick Vachette je autorom mnohých odborných článkov vrátane nosného diela a knihy „Homeopatie v psychopatológii“, ktorú preložilo a vydalo nakladateľstvo GRADA do českého jazyky. 

Pozvánka_Webinár_Dr._Vachette_13.4.2024_(2)